10 Seruan Bumi untuk Manusia .

Sunday, February 6, 2011

Naftahul post bi bismillah ,


Asalamualaikum , selamat datang ke MonsieurKimi.com . Disini kita share ! , kita care ! .. ISLAM the only one way .. ceewahh .. Kali nie monsieur baru teringat & terkenang serta membaca kembali ' Nota Fikir Untuk Zikir ' dalam bahasa mudah , buku kuliah lerr .. =_='

Tajuknya mudah , iaitu kata² seorang sahabat nabi muhammad saw untuk kita semua . Sahabat nabi itu bernama , Anas Bin Malik RA . Hurm , first of all .. kata² sahabat nie .. merupakan mafhum [ apa yang mereka dengar dan faham ] daripada kata² nabi . Pastu , kata² nabi muhammad pula merupakan wahyu dan bukannya kata² yang berlandaskan diri nabi / nafsu nabi . So , Kata² sahabat nabi jugak boleh menjadi rujukan bagi sesuatu masalah setelah merujuk al-Quran dan As-sunnah [hadis] .

Straight to the point ! ..

Anas bin malik Radhiallahua'nhu berkata :

..Setiap hari Bumi Menyeru kepada manusia 10 perkara ...
  • Sejauh mana kamu berjalan diatasku . Namun penghujungnya kau akan dalam perutku juga
  • Walau setinggi mana DERHAKA engkau ! . kau akan diAZAB dalam perutku juga .
  • Walau kau berseronok , gelak tawa diatasku tetapi akhirnya engkau menangis didalam perutku .
  • Jika kau himpun harta [ tak kira HALAL & HARAM ] yang banyak diatasku . nanti kamu akan menyesal didalam perut ku .
Harta , akan ditanya 2 soalan [ Soalan Bocor ]
- Dari mana kau dapat ? - Dan kemana kau belanjakan ?

  • Walau kamu makan sungguh sedap diatasku , Ingatlah ! kelak apabila kamu didalam perutku kamu akan dimakan ulat .
  • Wahai manusia , Jika sombongnya kamu diatasku , nanti didalam perutku kamu akan diHINA , sehina-hinanya oleh Malaikat Mungkar dan Nangkir .
Apa tu S.O.M.B.O.N.G ?
Sombong ialah menolak kebenaran & Memandang hina orang lain ..

  • Jika kamu berjalan diatasku dengan bercahaya terang benderang ! . Maka ingatlah wahai manusia ! ...Dalam perutku nanti gelap gelita
Mahukan 'spotlight' didalam kubur ?
Gunalah al-quran dimasa hidupmu .. diJAMIN terang kubur anda !

  • Jika kamu berjalan diatasku secara beramai² .. Maka , wahai manusia didalam perutku kamu keseorangan .
  • Kamu berjalan secara bersuka ria diatasku .. Maka , betapa susah hatinya kamu semasa kamu didalam perutku ! .

Huh 10 perkara ? . Nie sembilan jea ... huh amacam brov ? ...

Hah .. sebenarnye monsieur dah terlupa satu . Hurm , kelemahan itu datang dari MonsieurKimi sendiri . Konklusinya , nurkilan ini hasil dari Kuliah Maghrib , Al-Fadhil Ustaz Majid di Masjid Sharifah Fatimah , Jitra , Kedah .

Monsieur terlupa nak mencatit satu lagi Seruan Bumi Untuk kita yang namanya Manusia ...

:.:|TAK BOLEH NAK DAPAT SEMUA , JANGAN TINGGAL SEMUA |:.:

Tatkala aku Gila² Lagu





Naftahul post bi bismillah ,

Assalamualaikum kepada semua pembaca blog yang usha² blog monsieur ni . Semenjak dua , tiga nie , agak lama tk renovate update & post blog hanya post lirik ja . Hah , memang pun mood masa tu direct layan lagu ja . Pasal lagu nie .. monsieur suggest lagu yang dapat membina diri dan paling penting lagu yang balik kepada allah . Lain dan tk bukan ... majoriti lagu yang balik kepada allah ialah nasheed ! ..
(:

Seperti kita tau , nama Maher Zain dah meletop kt Malaysia ... Beliau jugak meletup kt seluruh dunia .. Famous betul .. sedaq tak sedaq .. banyak lagi penyanyi Barat yang berbakat mengikuti industri nasheed ni ..

Antara yang famous :









..klik pada gmbar untuk preview ..


Mereka suma nie lah yang top ² masa kini di barat sana .. salah satu nya nativedeen & outlandish .. dah lah suara sodap .. musique beat pun sedap .. HipHop , Rap , RnB pun ada .. tak keras sngtlah musik mereka semua ... layannn .. marvelous ! ..

Hurm , monsieur rasa terkilan arr .. bila tanya membe
² kt luar sana tu pasal nasheed ..
sedih betul pada setengah , duatengah ,tigatengah masyarakat kita pun yang anggap nasheed ni irama padang pasir jea [ yaaaa .. rabbbi .... aaaaaa .. ] seperti pertandingan nasheed sekolah ... Borink siot ! ...

Hakikatnya bukan ! .. Nasheed mestilah kontemporari . Kontemporari ? ceeeewah .. dalam bahasa senangnya .. ikut kehendak semasa .. Islam ni mudah & senang nak diterima oleh semua .

Saidina Al khattab pun ada berkata :

" Didiklah anakmu selaras kehendak zaman "


Huh , para penasheed western sememangnya kontemporari . Dulu Monsieur borink jugak bab nasheed ni waktu sekolah dulu .. Tapi lepas survey² barulah tahu bahawa musik nasheed ni memberi ketenangan abadi & Hakiki ..Alhamdulilah , industri nasheed di Malaysia pun tak kurang hebatnya ! .. kontemporari jugak .. sebagai contoh : UNIC , MIRWANA , MUADZ ,HIJJAZ ,IN-TEAM .Raihan..Rabbani.

Hah , semuanya best
² .. hurm , kira sama naek dan duduk sama rendah jugak la dengan para penyanyi di barat sana ..

Last Word from Monsieur Kimi ,

Monsieur mahu mintak maaflah kepada readers² dan followers semua atas terlanjur & kelaseran tatkala berbicara ngan korang . Monsieur tulis berdasarkan apa yang difahami .. Andai Monsieur silap.. boleh ja kasi pendapat & komen kt bawah dan di Shoutbox sana k ! (:


:.:|TAK BOLEH NAK DAPAT SEMUA , JANGAN TINGGAL SEMUA |:.:





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Dibawa terbaek dari ladang melalui ABCDEFGH | ISLAM | JKLMNOPQRSTUVWXYZ